pühapäev, 8. november 2015

Näitus: "Teetaimi laiast maailmast" Tallinna Botaanikaaias

Tervitus!

Täna sattusin botaanikaaeda, sest meeletu teejoojana on mu kohustus külastada teenäitust.

Näitus: Teetaimi laiast maailmast
Näituse kestus: 7-15. november 2015
Aadress: Kloostrimetsa tee 52 Tallinn
Koduleht: http://tallinnbotanicgarden.org/
Hind: Täispilet 5 EUR (sissepääs kogu botaanikaaiale)


kibuvits
Olen agar teejooja juba üle kümne aasta ning iga päev kulistan sisse mitu tassi teed. Muud joogid nagu kohvid, latted, kakaod jne, ei ole mulle kunagi imponeerinud ning enda teada olen elus vaid kaks korda kohvi joonud -- olukorra sunnil. Eriti meeldivad mulle rohelised ja Eesti taimeteed. Ühed suurimad lemmikuid on piparmünt ja nurmenukk. Teed joon ilma igasugu lisanditeta ning just suhkru puudumine võimaldab tee maitset eriti intensiivselt tunda ja joodavast rohkem kasu saada. Rohkest teeaustusest tingituna, seadsin sammud kiiremas korras botaanikaaeda, kui nägin tutvustavat intervjuud Terevisioonis.

Näitus paigutus ühte ruumi ning viiele suurele lauale, millele oli paigutatud, vastavalt kategooriale, osi päris taimedest ning lehed ülevaatliku infoga iga teetaime kohta. Viimastelt võis leida teksti muuhulgas, vastavalt vajadusele, taime konkreetsest toimest, nimede tähendusest, kasutusviisidest, töötlemisviisidest, kasvupiirkondadest, kasulikkusest ning muid põnevaid fakte. Näiteks sain teada, et matcha tees on kümme korda rohkem c-vitamiini kui teistes rohelistes teedes, et saada täieulatuslikku kasu valge tee keha vabade radikaalide sidumise omadustest peab seda jooma 1,5 liitrit päevas ja hibiskuse tee joomine vähendab vähi tekkimist 60-90%. Samuti jagasid enamus teesid üldjoontes kindlaid sarnaseid toimeid inimesele, näiteks olid populaarsed rahustav, seedimist soodustav, söögiisu vähendav, külmetuse vastane, köha vastane, kolesterooli alandav, suhkrutaset alandav ja valu leevendav mõju.


matcha tee
Liikidest leidus laudadel: rohelised teed, taimeteed, punased teed, mustad teed, valged teed, mate teed, ravimteed ja veel palju muud. Iga informatsiooni jutu juures oli loomulikult ka osa, suuresti kuivatatud kujul, taimest, oks, lehed või muu, taime vili või siis taim ise. Näha võis näiteks jasmiini  ja piprapuud. Eksootilistema teede juures oli pandud pakk vastavat teed, lisaks ka kasutusvalmis illustreeriv teepuru, näiteks matcha või mate teede juures.


jasmiin
Eraldi oli välja toodud ka igasugu tee lisandid, näiteks ingver (koos taimega), kardemon, jm. Ka kõikvõimalikud suhkrud said tutvustava ülevaate: fariinsuhkur, puuviljasuhkur, roosuhkur jne. Mu kaaslasele avaldas enim muljet päris hingav ja elav teeseen, mida ta väidetavalt nooruspõlves pidevalt kasutas. Viimane nägi mitte just esteetiline välja, kuid ära kunagi hinda raamatut kaante järgi, sest kasutegur seenel on ikka märkimisväärne. Näitusel oli võimalik osta ka erinevaid teesid ning isegi ostsin paar pakki rohelist sorti.

Negatiivne poolena tooksin välja, et oleksin oodanud rohkem kasvavaid teetaimi näha, mitte vaid oksi või lehti, kuid samas oli näitus piisavalt informatiivne, laiahaardega ja hariv, et minu jaoks oli külastus igati õpetlik ja nauditav.


 



(üleval: teeseen, ingveritaim ja kaneelipuu)

Siin mõned pildid ka ülejäänud botaanikaaia kasvuhoonetest. Eks vast kunagi kevadel sinna sattudes, kui taimed täies hiilguses, teen vast ka pikema postituse: 

 

(üleval: kaktuste kasvuhoone ja rosmariin)



(üleval: aaloe ja palmitüvi)

kaktus

katkus ehk minu arvates tumba (väga valus tumba)

Jaapani ja Hiina aed




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar